27.1.09

El català, tv3 i altres tragèdies!

Avui al migdia mentre provava de fer alguna cosa de feina, he sentit com al tvist parlaven de les queixes que havien fet alguns espectadors pel mal ús de la llengua que es fa a TV3. He parat l'orella i he pensat en la quantitat de vegades que m'havia plantejat d'enviar un correu-e a TV3 dient exactament el mateix.
Per què és cert que jo, com a catalana, no parlo ni escric un català perfecte, què més voldria!
Però crec que la televisió de Catalunya sí que hauria de ser un exemple de la bona utilització de la llengua, i potser així ens començaríem a creure que realment hi ha un interès i un respecte per aquesta.
Sovint sentim barbarismes que fan esgarrifar. Podríem comptar en milers, per exemple, els que diu la tertuliana que parla dels mossos al programa del Cuní.
Però el més recent que he vist es troba al disc de la Marató. On podem sentir els Estopa interpretant una cançó en català. La primera sorpresa és que això sigui noticia, com si Cornellà formés part de la "meseta central", i els nois estiguessin fent un esforç lloable per a interpretar la cançó. La segona, la cançó que interpreten! Que sí, d'acord, és de l'Albert Pla però no deixa d'estar plena a vessar de barbarismes fets expressament "retratu", "sargentu", "ardilla", "ratunera" o "envidia", són algunes de les perles que deixen anar.

I penso jo... que posats a fer un esforç sobrehumà, ja podrien haver escollit una cançó que els fes quedar més ben situats. I de pas, no posés en evidència la poca cura que té per la llengua el mitjà de comunicació que promou el disc...

5 comentaris:

pablo ha dit...

100% d'acord!
i llenço un altre tema pel debat...com pot ser que el 99% del català parlat a tv3 sigui català oriental? no se sent gens de català occidental!

au! bona nit!

e. ha dit...

i jo em pregunto, si no hi hagués "crosta", com diu aquell, aleshores aquestes tipus de coses es rectificarien o entrarien dins la (nova) normalitat?

sònia ha dit...

Molt d'acord en el que planteges del català oriental... amb prou feina es pot sentir lleidetà o tortosí al TN comarques!
Potser hi trobariem relació amb altres preguntes com: pq per anar de Tarragona a Vic amb tren hem de passar primer per Barcelona? Encara que no sé... potser sempre acabem buscant les mateixes relacions!
El que està clar és que en aquest país sempre es pensa en clau oriental!

I si hem de confiar en la "crosta" de tv3, ai...ho portem ben clar!!
El que passa és que el qui ho va dir....era també una bona crosta (espanyolista), i clar, davant d'això qualsevol és radical!;)

Unknown ha dit...

I si us fixeu tampoc posen mai valencià, mallorquí o el català de la catalunya nord que és prou curiós! Només els corresponsals...

Molt trist tot plegat.

brufus ha dit...

Tinc una amiga que té una disputa oberta amb TV3 per la "vivenda" mot emprat per TV3 per referir-se a l'habitatge.

Els va escriure un mail explicant-los-hi que "vivenda" era un barbarisme del castellà. Li van respondre que no, que era un llatinisme. Que dius, clar, tots els barbarisme del castellà són llatinismes.

En fi, ara tornen a ser líders d'audiència i això és el que importa de veritat!!! O potser...